Dieta kefirowa – wszystko co powinieneś wiedzieć

Dieta kefirowa – wszystko co powinieneś wiedzieć

Dieta kefirowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Są wśród nich osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. Dieta ta polega na piciu sporych ilości kefiru. Na samym początku stosowania diety kefirowej należy stopniowo zmniejszać dawki jedzenia.

Pierwszy dzień diety kefirowej powinien przebiegać w taki sposób, że spożywamy chudy twarożek, zaś w dzień drugi oraz trzeci, wypijamy wyłącznie kefir. W kolejnych trzech dniach poza piciem kefiru, możemy pozwolić sobie na małe ilości warzyw gotowanych lub surowych, zaś w siódmym dniu diety kefirowej możemy wprowadzić do jadłospisu chude mięso. To, co istotne w diecie kefirowej, to fakt, że wprowadzane posiłki w postaci warzyw i mięsa nie powinny być smażona i solone.

Dieta kefirowa nie pozwala na głodzenie się. Już sam kefir jest bardzo pożywny, a urozmaicenie diety dodatkowym pokarmem sprawia, że nie czujemy się głodni. Najważniejsze jest, by wprowadzone pokarmy w postaci warzyw i mięsa były niskokaloryczne. Wielu dietetyków, którzy polecają dietę kefirową jest zdania, że aby uniknąć monotonii w postaci wypijania kefiru, warto ją urozmaicić produktami przygotowanymi na bazie kefiru. Najważniejsze, by przygotowywać produkty niskokaloryczne i lekkostrawne.

Stosowanie diety kefirowej

Jak długo stosować dietę kefirową? Zdaniem dietetyków diety kefirowej nie powinno się stosować dłużej niż tydzień. Między kolejną dietą kefirową musi upłynąć co najmniej dwa miesiące, w przeciwnym razie możemy doprowadzić do niekorzystnego wpływu tej diety na nasz organizm. Zanim podejmiemy decyzję o cyklicznym wprowadzaniu diety kefirowej, warto poradzić się w tej kwestii lekarza. Każda dieta, nie tylko kefirowa powinna być poprzedzona rozmową z lekarzem.

Najzdrowsza odmiana kefiru

Na naszym rynku możemy kupić różnego rodzaju kefiry, które różnią się zawartością tłuszczu oraz smakiem. Najkorzystniej jest wybierać kefir pozbawiony tłuszczu oraz konserwantów. Warto więc przyrządzić sobie kefir domowym sposobem, który pozbawiony będzie sztucznych składników orz konserwantów.

Zalety kefiru

Zanim zdecydujemy się dietę kefirową, warto poznać dobrodziejstwa tego napoju. Nie ulega wątpliwości, że kefir jest bardzo zdrowy. Poprawia stan higieniczny przewodu pokarmowego oraz działa pozytywnie na perystaltykę jelit. Kefir jest naturalnym oczyszczaczem organizmu. Dieta kefirowa wpływa pozytywnie na cały organizm. To, o czym powinniśmy wiedzieć, to fakt, że napój ten wpływa na wydzielania żółci i soków trawiennych oraz hamuje rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej. Kefir możemy podawać osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy.

Wypróbujmy więc dietę kefirową, jeśli chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn i innych zbędnych produktów przemiany materii. Stracimy nie tylko na wadze, ale zyskamy siłę i witalność.
Dieta kefirowa zyskuje coraz więcej zwolenników. Są wśród nich osoby, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. Dieta ta polega na piciu sporych ilości kefiru. Na samym początku stosowania diety kefirowej należy stopniowo zmniejszać dawki jedzenia.

Pierwszy dzień diety kefirowej powinien przebiegać w taki sposób, że spożywamy chudy twarożek, zaś w dzień drugi oraz trzeci, wypijamy wyłącznie kefir. W kolejnych trzech dniach poza piciem kefiru, możemy pozwolić sobie na małe ilości warzyw gotowanych lub surowych, zaś w siódmym dniu diety kefirowej możemy wprowadzić do jadłospisu chude mięso. To, co istotne w diecie kefirowej, to fakt, że wprowadzane posiłki w postaci warzyw i mięsa nie powinny być smażona i solone.

Dieta kefirowa nie pozwala na głodzenie się. Już sam kefir jest bardzo pożywny, a urozmaicenie diety dodatkowym pokarmem sprawia, że nie czujemy się głodni. Najważniejsze jest, by wprowadzone pokarmy w postaci warzyw i mięsa były niskokaloryczne. Wielu dietetyków, którzy polecają dietę kefirową jest zdania, że aby uniknąć monotonii w postaci wypijania kefiru, warto ją urozmaicić produktami przygotowanymi na bazie kefiru. Najważniejsze, by przygotowywać produkty niskokaloryczne i lekkostrawne.

Stosowanie diety kefirowej

Jak długo stosować dietę kefirową? Zdaniem dietetyków diety kefirowej nie powinno się stosować dłużej niż tydzień. Między kolejną dietą kefirową musi upłynąć co najmniej dwa miesiące, w przeciwnym razie możemy doprowadzić do niekorzystnego wpływu tej diety na nasz organizm. Zanim podejmiemy decyzję o cyklicznym wprowadzaniu diety kefirowej, warto poradzić się w tej kwestii lekarza. Każda dieta, nie tylko kefirowa powinna być poprzedzona rozmową z lekarzem.

Najzdrowsza odmiana kefiru

Na naszym rynku możemy kupić różnego rodzaju kefiry, które różnią się zawartością tłuszczu oraz smakiem. Najkorzystniej jest wybierać kefir pozbawiony tłuszczu oraz konserwantów. Warto więc przyrządzić sobie kefir domowym sposobem, który pozbawiony będzie sztucznych składników orz konserwantów.