Z dużą łatwością przychodzi nam wyrzucanie przeterminowanego jedzenia. Jednak czy kiedykolwiek zastanawiałeś się ile pieniędzy w ciągu roku wyrzucasz w ten sposób? Takie koszty liczone są w setkach złotych! Za to dodatkowy zastrzyk gotówki zawsze jest mile widziany. Na szczęście istnieje sposób na przedłużenie przydatności produktów spożywczych nawet do 10 miesięcy. W ten sposób przestaniesz wyrzucać własne, ciężko zarobione pieniądze i załatasz sporą dziurę w budżecie domowym!
Mrożenie – jakie produkty możemy zamrozić?
Nieodmiennie najprostszym, ale zarazem bardzo skutecznym sposobem przedłużania świeżości produktów jest mrożenie. Korzystając z takiej możliwości jesteśmy w stanie zachować na dłużej niemalże każdy rodzaj produktów, bez względu na to czy są to rzeczy już przez nas przetworzone, czy jeszcze nie. Mrozić możemy zarówno mięsa, przetwory mleczne, ciasta, jak i surowe owoce oraz warzywa. Najważniejszą rzeczą jest jednak mrożenie produktów świeżych. Wówczas po rozmrożeniu otrzymamy rzeczy w pełni zdatne do jedzenia.
Jak mrozić warzywa i owoce oraz produkty mleczne?
Warzywa i owoce możemy mrozić zarówno w całości, jak i w cząstkach. Takie produkty przechowujemy albo w plastikowych pojemnikach na żywność, albo w specjalnych woreczkach przeznaczonych do mrożenia żywności. Oprócz tego, bardzo popularne jest mrożenie musów owocowych, które stanowią słodki sos na przykład do naleśników. Kolejne ciekawe rozwiązania pojawiają się również w kwestii mrożenia produktów mlecznych. Dzięki temu wydłużymy ich okres przydatności nawet do 10 miesięcy! Co więcej, produkty takie jak jogurt pozwolą nam stworzyć domowej roboty lody lub inne szybkie, mrożone desery. Wówczas z pewnością spożyjemy je szybciej.
Jak przechowywać gotowe dnia, aby nie straciły swojej świeżości?
Oprócz tego, że wiele produktów możemy przechowywać dzięki mrożeniu, to nie zawsze dysponujemy dużą ilością wolnego miejsca w zamrażarce. Tutaj niezwykle pomocne okazuje się wekowanie, czyli przechowywanie żywności w szczelnie zamkniętych słoikach. W tym wypadku również nie możemy zapomnieć o tym, że przechowujemy tylko i wyłącznie żywność świeżą. Zatem jeśli tuż po obiedzie nadal została nam spora ilość pożywienia, możemy przełożyć je do słoików. Następnie wstawiamy je do garnka, zakrętką w dół i gotujemy. Aby słoiki nie pobiły się w trakcie gotowania, możemy wyłożyć garnek ścierką kuchenną i dopiero wtedy nalać wody. Po około 10 do 15 minut wyjmujemy przegotowane słoiki i odstawiamy je do wystygnięcia w takiej samej pozycji. Tak przygotowane zupy, sosy czy inne dania możemy przechowywać do półtora miesiąca.