Wbrew temu co sądzicie, zasady zdrowego odżywiania są bardzo proste. Nie trzeba sięgać po tajemniczo brzmiące nazwy, ani przygotowywać przez wiele godzin dietetycznych potraw. Najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie jest powrót do źródeł, czyli do przeszłości. Zamiast szukać w marketach produktów egzotycznych, czerpmy z dobrodziejstw naszej rodzimej ziemi. A mamy z czego korzystać – nasze lokalne produkty to kopalnia witamin i minerałów, a do tego są one ogólnodostępne i naprawdę niedrogie.
Mięso
Czerwone mięso zwiększa znacznie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, spowalnia usuwanie cholesterolu z krwi, co powoduje osadzanie się blaszek miażdżycowych. Zastąpmy je mięsem białym, najlepiej indykiem. Indyki są bardzo trudne w hodowli i wrażliwe na antybiotyki, więc ich mięso jest wolne od szkodliwych substancji. Kurczaki wybierajmy jedynie z hodowli ekologicznych. Mięsa nie musimy jeść codziennie. Wystarczy 2-3 razy w tygodniu. Warto także włączyć na stałe do diety wątróbkę – doskonałe źródło żelaza.
Ryby i owoce morza
Każdego dnia i w dowolnej ilości. Łosoś, pstrąg, miruna, dorsz, sola, makrela i mintaj to nie tylko delikatny smak ale także i wiele dobroci w postaci kwasów tłuszczowych omega-3. Wystrzegajmy się tuńczyka, ponieważ w jego mięsie znajduje się rtęć. Przygotowujmy ryby na parze albo patelni grillowej, unikajmy smażenia w panierce na głębokim tłuszczu.
Warzywa i owoce
Nigdy za dużo. Wybierajmy warzywa i owoce surowe. Możemy przyrządzać z nich smakowite koktajle, wyciskać soki, robić sałatki i jeść prosto z drzewa. Warzywa i owoce to młodość, witalność i zdrowie. Szczególnie wartościowe są: brokuł, szpinak, rukola, jarmuż, buraki, pomidory, jabłka, czarna porzeczka, jagody, grejpfrut biały. Oczywiście nie zapominajmy o natce pietruszki, szczypiorku i boćwinie.
Kasze
Najzdrowszą obecnie kaszą, która zawiera najwięcej pierwiastków i witamin jest kasza gryczana niepalona (żelazo, potas, krzem, wapń, cynk, błonnik, witaminy – B1, B2, B6, ,PP). Zaraz za nią plasuje się kasza jaglana i kus-kus. Zamiast ziemniaków i makaronów – jedzmy kasze.
Nabiał
Nieoceniony dla mocnych gości i prawidłowej pracy jelit. Wybierajmy mleko tłuste i przede wszystkim mleczne przetwory: jogurty naturalne, kefiry, maślanki. Nie polecam mlek odtłuszczonych i UHT. Są bezwartościowe. Tłuste mleko wcale nas nie utuczy, a dostarczy organizmowi energii i cennych dla zdrowia składników.
Bobowate i strączkowe
Czyli ciecierzyca, soczewica, soja, bób, fasola biała i czerwona. Bogate źródło białka, potasu, wapnia, żelaza, cynku, jodu i niektórych witamin z grupy B. Wspaniały zamiennik mięsa o smaku pasującym do wszystkiego. W strączkowych znajduje się także lecytyna, która usprawnia pracę mózgu – poprawia pamięć i koncentrację.